Lähetä postia

etelanapa

POHJOISNAPA index

NAPARETKILTÄ YLÄVUORISTOON

Vuorilla on paljon samanlaisia elemeänttejä kuin naparetkillä. Oleellista on motivoutua viettämään kaksi kuukautta ulkoilmaelämää ja tähdätä kaikessa toiminnassa tavoitteeseen pääsemiseen.
Naparetkeilyn ja ylävuoristokiipeilyn merkittävin ero tulee korkeudesta ja ohuesta ilmasta sekä sen aiheuttamsta vuoristotaudin riskistä. Myös päivittäisissä rutiineissä on eroja.

Naparetkillä retkikunta liikkuu joka päivä eteenpäin vieden kaikki tavarat mukanaan kun taas vuoristossa lähestytään huippua vähitellen. Perusleirin ja huipun välillä kuljetaan useita kertoja aklimatisoituen eli ohueen ilmaan vähitelelen totuttautuen ja joka kerta vähän edellistä kertaa ylemmäs edeten.

Retkikunta alkaa Katmandusta, Nepalin pääkaupungista. Lyhyen lentomatkan jälkeen alkaa Luklasta kahden viikon lähestymisvaellus kohti perusleiriä Khumbun jäätikön juurelle. Hidas eteneminen ja rauhallinen tahti takaavat parhaan mahdollisen sopeutumisen ylempiin korkeuksiin.
Seuraavan kolmen viikon aikana retkikunta tekee valmisteluja perusleiristä ylöspäin perustaen samalla useampia välileirejä matkalle kohti huippua. Varsinainen huippupäivä ajoittuu toukokuun puolivälin ja kuun lopun vaiheille. Poppis lähtee matkaan 29.3.2012. Takaisin kotimaahan hän palaa kesäkuun alussa.

Naparetkeilijä POPPIS SUOMELA (s.1966)poppis

Poppis on kokenut naparetkeilijä. Hän on hiihtänyt mm. Grönlannin yli, Magneettiselle pohjoisnavalla, Pohjoisnavalle ja Etelänavalle ollen 12. ihminen maailmassa, joka on ainoana suomalaisena hiihtänyt ilman ulkopuolista tukea molemmille navoille.

Kolmen lapsen isä ja nurmijärveläinen yrittäjä on valokuvaajana kiertänyt maapallon eri kolkissa toinen toistaan haastavimmissa ympäristöissä.. Poppis on työskennellyt 20 vuotta yrittäjänä, julkaissen mm. kirjoja ja valokuvanäyttelyitä retkistään. Viimeiset kymmenen vuotta hän on vastannut retkeilytoimittajana ja testipäällikkönä osaltaan Retki-lehden varustetesteistä.

www.poppicok.fi

POPPIS mediassa

Radio Nova Eppu Salmisen vieraana 26.3.2012 kuuntele radioklipit tästä


 
index suomeksi in english index kirja etusivu retkikunta päiväkirja kartta varusteet tukijat kuvagalleria